K zníženiu financií na prevádzku sa zdravotné poisťovne stavajú rôzne

03.01.2012 Celý región

Bratislava 2. januára (TASR) - Zníženie limitu na prevádzku zdravotných poisťovní, ktoré plánuje ministerstvo zdravotníctva cez novelizáciu zákona o zdravotnom poistení, podľa súkromnej poisťovne Dôvera neznamená, že sa o takto ušetrené peniaze zvýšia výdavky na zdravotnú starostlivosť. Ministerstvo zámer predstavilo pred troma dňami, poisťovňa ho podľa jej PR špecialistky Moniky Šimunovej analyzuje a vyjadrí sa k nemu v rámci pripomienkového konania.

Ako však poznamenala, poisťovni nie sú známe racionálne argumenty, prečo ministerstvo pristupuje k tejto zmene. \"Nevidíme dôvod, aby sa menili pravidlá, ktoré sa upravovali len nedávno, k 1. augustu 2011. Navyše ide o neštandardnú úpravu, ktorá sa má udiať v priebehu roka, pričom náš rozpočet aj plán činnosti na rok 2012 vychádzajú z aktuálne platných predpisov,\" povedala pre TASR.

Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, naopak, s plánovaným znížením limitu výdavkov na svoju prevádzku problém nemá. \"Už v roku 2011 sme znížili prevádzkové náklady na 2,7 percenta, takže nové pravidlo neohrozí chod poisťovne,\" uviedla pre TASR Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP.

\"Union zdravotná poisťovňa vždy dodržiava zákon, nech je akokoľvek diskutabilný,\" povedala pre TASR členka jej predstavenstva Elena Májeková. Poukázala na to, že poisťovňa bude zavádzať viaceré zmeny v systéme, ako napríklad platbu za diagnózu, prípravu na adresnejšie prerozdeľovanie poistného či elektronizáciu zdravotníctva. \"Tieto iniciatívy predstavujú v najbližšom období predovšetkým zvýšený nápor na informačné technológie, ale aj prevádzkové náklady a ľudské zdroje. Povinnosť zavedenia týchto zmien na jednej strane a obmedzenie nákladov na strane druhej, bude limitovať zlepšovanie služieb pre klientov,\" skonštatovala.

Zdravotné poisťovne by od budúceho roka mali dostať z prostriedkov verejného zdravotného poistenia na svoju prevádzku menej peňazí ako v súčasnosti. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorá mení aj právne normy o zdravotných poisťovniach i poisťovníctve. Platiť má od apríla 2012. Rezort legislatívnu zmenu odôvodňuje hospodárnym využívaním verejných financií a potrebou udržateľného financovania zdravotníctva.

V záujme šetrenia verejných zdrojov sa má upraviť vzorec na výpočet výdavkov na prevádzkové činnosti zdravotnej poisťovne.

Ministerstvo odhaduje, že na budúci rok by sa takto mohlo ušetriť 18,4 milióna eur. Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa by tak mala na prevádzku o 12,1 milióna eur menej, Dôvera o päť miliónov a Union zdravotná poisťovňa o 1,2 milióna eur menej. V nasledujúcich rokoch by navrhované opatrenie malo priniesť ešte väčšie úspory. V roku 2013 sa má týmto spôsobom získať 19,2 milióna eur a v roku 2014 takmer 20,2 milióna eur.
 

Vyberte región